Κλιμακτήριος – Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση δηλαδή η οριστική παύση της λειτουργίας των ωοθηκών που έχει ως συνέπεια τη διακοπή της περιόδου και το τέλος της αναπαραγωγικής δυνατότητας, είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη στην ζωή κάθε γυναίκας. Η ηλικία που αυτό συμβαίνει είναι συνήθως γύρω στα 50 έτη με μία διακύμανση 2-3 χρόνων νωρίτερα ή αργότερα στις περισσότερες γυναίκες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι η κληρονομικότητα,  η ηλικία της εμμηναρχής δηλαδή της πρώτης περιόδου ,αλλά και πιθανές θεραπείες στις οποίες έχει υποβληθεί η γυναίκα .

Κλιμακτήριος είναι το διάστημα που προηγείται της εμμηνόπαυσης και κατά το οποίο η γυναίκα έχει διαταραχές της περιόδου με ασταθή κύκλο δηλαδή μη εμφάνιση εμμηνορυσίας για κάποιους μήνες που μπορεί στη συνέχεια να ακολουθούνται από διαστήματα με αύξηση της απώλειας αίματος κατά την περίοδο.

klimaktirios
Επίσης κατά την κλιμακτήριο η γυναίκα βιώνει το ιδιαίτερα δυσάρεστο σύμπτωμα των εξάψεων, που μπορεί ακόμα και να προηγούνται της εμφάνισης των διαταραχών του κύκλου. Οι εξάψεις επηρεάζουν την ποιότητα ζωής καθώς δυσκολεύουν την καθημερινότητα της γυναίκας και επιδεινώνουν την ποιότητα του ύπνου ,δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο .
Η ψυχολογία επιβαρύνεται , η κόπωση γίνεται έντονη και η γυναίκα βιώνει τα συμπτώματα της πιο έντονα και ενοχλητικά . Παράλληλα μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία, γεγονός που προκαλεί προβλήματα με το σύντροφό της και περαιτέρω επιδείνωση της ψυχολογίας.
Μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, η γυναίκα αρχίζει να βιώνει τις αλλαγές στο σώμα της που προκαλούνται από την έλλειψη των οιστρογόνων. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και το βάρος αυξάνει κατά 3 με 6 κιλά, ενώ και το λίπος κατανέμεται πλέον διαφορετικά με συσσώρευσή του πιο εύκολα γύρω από τη μέση και λιγότερο στους γοφούς.

εμμηνοπαυση4
Παράλληλα αρχίζουν να εμφανίζονται τα νοσήματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση όπως είναι η οστεοπόρωση και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.
Η εμμηνοπαυσιακή περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας σήμερα ,μπορεί να είναι και 35 χρόνια και μάλιστα χρόνια με πλήρη δραστηριότητα και πολλές υποχρεώσεις επαγγελματικές και οικογενειακές. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό η γυναίκα να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένη για τις αλλαγές που φέρνει αναπόφευκτα στη ζωή της το σταμάτημα της περιόδου της, ώστε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την είσοδο στη νέα αυτή φάση προλαμβάνοντας τα προβλήματα πριν αυτά προκύψουν.

 

 

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074