Ωκυτοκίνη

Ωκυτοκίνη1
Η ωκυτοκίνη παράγεται από την υπόφυση κατά τη διάρκεια του τοκετού. Με την κυκλοφορία του αίματος φτάνει στη μήτρα, εξασφαλίζοντας τις συσπάσεις της και την ολοκλήρωση του τοκετού. Κατά τη λοχεία συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο καθώς διευκολύνει την έξοδο του γάλακτος από το μαστό κατά το θηλασμό και τις συσπάσεις τις μήτρας προκειμένου αυτή να επανέλθει στο πριν την κύηση μέγεθος της.
Πέρα όμως από τις προφανείς αυτές δράσεις της , είναι καθοριστικός ο ρόλος της για τη δημιουργία του συναισθηματικού δεσίματος ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί της. Η ορμόνη κατά τη λοχεία συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα εξασφαλίζοντας την ολοκληρωτική αφοσίωση της μητέρας στο παιδί της .
Λόγω της δράσης της ωκυτοκίνης στον ψυχισμό της γυναίκας, δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για τη μελέτη της επίδρασης της και στους άνδρες. Έτσι χορηγήθηκε ενδορινικά σε άνδρες και βρέθηκε ότι βελτίωνε την ενσυναίσθηση τους, την ικανότητα τους δηλαδή να κατανοήσουν και να συμπαρασταθούν συναισθηματικά στις συντρόφους τους.
Επίσης τα επίπεδα της αυξάνονται κατά τη σεξουαλική επαφή, ενισχύοντας το δέσιμο μεταξύ των συντρόφων.
Λόγω της δράσης της ωκυτοκίνης στη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης μελετάται και η πιθανή χρήση της σε διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αλλά και στη νευρική ανορεξία.

 

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074