Παχυσαρκία και υγεία

Παχυσαρκία είναι η μεγαλύτερη από το φυσιολογικό συσσώρευση λίπους στο σώμα

παχυσαρκια3

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ ;

Παχύσαρκος είναι αυτός που έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) πάνω από 30

Υπέρβαρος είναι αυτός που έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) από 25 έως 30

ΠΩΣ ΠΑΧΑΙΝΟΥΜΕ;

Η αύξηση της συσσώρευσης λίπους συμβαίνει όταν η ενέργεια που προσλαμβάνεται από την τροφή , είναι περισσότερη από αυτή που καταναλώνεται με την σωματική δραστηριότητα. Η περίσσεια αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Βέβαια αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία ,το φύλο, την ορμονική κατάσταση και άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά του οργανισμού.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι δύο άνθρωποι μπορεί να ακολουθούν την ίδια διατροφή ,αλλά ο ένας να αποθηκεύει περισσότερο λίπος από τον άλλο.

ΛΙΠΟΣ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΚΑΙ ΛΙΠΟΣ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ- ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;

Το λίπος μπορεί να είναι υποδόριο ,δηλαδή να βρίσκεται κάτω από το δέρμα , ή σπλαχνικό, δηλαδή να βρίσκεται βαθύτερα ανάμεσα στα όργανα και κάποιες φορές να διηθεί όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας .

Το σπλαχνικό λίπος είναι το πιο επιβαρυντικό για τον οργανισμό καθώς είναι <<μεταβολικά ενεργό>>, δηλαδή μέσω ουσιών που παράγει επηρεάζει το μεταβολισμό, προκαλώντας το μεταβολικό σύνδρομο. Έτσι εξηγείται και η άμεση σχέση της κοιλιακής παχυσαρκίας (δηλαδή της αύξησης της περιμέτρου της κοιλιάς λόγω της συσσώρευσης λίπους) με τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση ,την υπερλιπιδαιμία.

Συνεπώς το λίπος που αποθηκεύεται υποδορίως στους γλουτούς και στους μηρούς, όπως συμβαίνει συνήθως στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, είναι λιγότερο επικίνδυνο από αυτό της κοιλιάς, που είναι συχνότερο στους άνδρες.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ –εκτός από το μεταβολικό σύνδρομο ,τι άλλο προκαλεί;

Η εναπόθεση λίπους σε σημεία του σώματος ,δημιουργεί και προβλήματα μηχανικής αιτιολογίας.

Η υπνική άπνοια δηλαδή το σταμάτημα της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συχνή στους παχύσαρκους. Οφείλεται στην εναπόθεση λίπους στην περιοχή γύρω από το φάρυγγα, που οδηγεί σε στένωση της περιοχής και δυσκολία στη δίοδο του αέρα. Οι άπνοιες οδηγούν σε κακή ποιότητα ύπνου και κατά συνέπεια κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που οδηγούν ή χειρίζονται επικίνδυνα μηχανήματα. Η υπνική άπνοια επιβαρύνει περισσότερο σε προβλήματα όπως η υπέρταση και αυξάνει τον κίνδυνο από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επίσης η παχυσαρκία επιβαρύνει τις αρθρώσεις όπως είναι λογικό, αφού αυτές «κουβαλούν» το βάρος. Οι παχύσαρκοι είναι πιο δυσκίνητοι και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να δυσκολεύονται σε απλές καθημερινές δραστηριότητες.

 

 

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074