Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη του οργανισμού μας, που παράγεται από το πάγκρεας και συγκεκριμένα από τα β-κύτταρα του.
Η ινσουλίνη εξασφαλίζει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα. Η γλυκόζη αποτελεί το «καύσιμο» των κυττάρων ,τους εξασφαλίζει δηλαδή την ενέργεια που χρειάζονται για τις διάφορες λειτουργίες τους. Η ινσουλίνη αποτελεί το «κλειδί που ξεκλειδώνει το κύτταρο για να εισέλθει η γλυκόζη.Άρα η ενεργειακή επάρκεια του κυττάρου εξαρτάται από την ύπαρξη γλυκόζης και ινσουλίνης και τη σωστή «συνεργασία» τους.
Στον υγιή οργανισμό,όταν αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα μετά τη λήψη τροφής, αυξάνεται και η έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας, με συνέπεια την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα και την μείωση της στο αίμα.
Στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη η ινσουλίνη δεν υπάρχει σε ικανοποιητικά επίπεδα ή μπορεί να μην δρα αποτελεσματικά ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη.
Έτσι μπορεί να χρειάζεται θεραπευτικά η χορήγηση ινσουλίνης ,προκειμένου να ρυθμιστεί το σάκχαρο αίματος και να επιτύχουμε το στόχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBA1c <7% στις περισσότερες περιπτώσεις).
Ο φόβος για τη θεραπεία με ινσουλίνη μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι μία ενέσιμη θεραπεία. Στην πράξη όμως σήμερα λόγω της μεγάλης εξέλιξης των στυλό χορήγησης της ινσουλίνης, η λήψη της είναι ουσιαστικά ανώδυνη (βέβαια πρέπει να γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση).
Η υπογλυκαιμία που μπορεί να συμβεί όταν κάποιος κάνει ινσουλίνη, μπορεί να αποφευχθεί όταν υπάρχει τακτικός αυτοέλεγχος με μετρήσεις στο σπίτι και καλή επικοινωνία με τον γιατρό.
Ένας άλλος φόβος που συχνά εκφράζεται από τους ασθενείς είναι ότι η ινσουλίνη αποτελεί θεραπεία για «βαριές» περιπτώσεις .Έτσι προσπαθούν με κάθε τρόπο να την αποφύγουν. Η αλήθεια είναι ότι ο διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση που δεν «περνάει» και που έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό,όταν είναι αρρύθμιστος. Κατά συνέπεια επειδή το σημαντικό είναι η διατήρηση συνολικά της υγείας του ατόμου που πάσχει από διαβήτη, η χρήση των θεραπευτικών εναλλακτικών που διαθέτουμε συμπεριλαμβανομενης και της ινσουλίνης πρέπει να γίνεται έγκαιρα.
Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074