Παχυσαρκία και Υγεία μπορούν να συνυπάρξουν

Παχυσαρκία και Υγεία μπορούν να συνυπάρξουν

παχυσαρκια και υγεια1

Η παχυσαρκία, δηλαδή η αύξηση του σωματικού λίπους πάνω από το φυσιολογικό, δεν προκαλεί σε όλους ίδιας σοβαρότητας προβλήματα.
Παχύσαρκος είναι κάποιος όταν έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερο από 30. Όμως το ΒΜΙ δεν μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή του λίπους.
Έτσι το λίπος μπορεί να έχει κεντρική κατανομή να είναι δηλαδή κοιλιακό ,όπως συμβαίνει συνήθως στους άνδρες ή περιφερική κατανομή, να είναι δηλαδή υποδόριο κυρίως στα κάτω άκρα και στους γλουτούς ,όπως συμβαίνει συχνά στις γυναίκες.
Η ανδρικού τύπου παχυσαρκία με συγκέντρωση λίπους γύρω από τη μέση σχετίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό με υπερλιπιδαιμία , σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη, υπέρταση και λιπώδη διήθηση ήπατος.

 

 

παχυσαρκια και υγεια2

 

Βέβαια η επιβάρυνση του κάθε οργανισμού από το επιπλέον λίπος είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων, όπως του είδους της διατροφής ,της ύπαρξης ή όχι συστηματικής άσκησης και φυσικά της κληρονομικότητας.
Πάντως ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος μοιάζει να μην έχει σημαντικά μεταβολικά προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία σήμερα, είναι πολύ πιθανό αυτά να εμφανιστούν στο μέλλον.
Συνεπώς πρέπει να προσπαθούμε να διατηρούμε το σωματικό βάρος μας ,όσο γίνεται πιο κοντά στο φυσιολογικό, διασφαλίζοντας την υγεία μας στο πέρασμα του χρόνου.

 

 

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074