Υποθυρεοειδισμός στην κύηση

anatomy-pregnant-thyroid-υποθ_στην_κυηση1Κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ιδιαίτερα σημαντική η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα της μέλλουσας μητέρας, τόσο για την ίδια, όσο και για το έμβρυο.

Οι γυναίκες που έχουν γνωστό ιστορικό θυρεοειδίτιδας χωρίς να παίρνουν αγωγή, όπως και αυτές που παίρνουν αγωγή για υποθυρεοειδισμό ,πρέπει να ελέγχουν την ορμονική παραγωγή του θυρεοειδούς αδένα με μέτρηση FT3, FT4 και TSH με τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης. Επίσης οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας ακόμα και αν οι ίδιες δεν γνωρίζουν να έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή τους πρέπει να ελέγχονται. Σε ιστορικό παλίνδρομων κυήσεων όπως και σε ύπαρξη αυτοανοσίας απαραίτητα πρέπει να ελέγχεται και ο θυρεοειδής αδένας.

pregnant-belly-υποθ_στην_κυηση2

Συχνά κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνουν οι ανάγκες σε θυροξίνη και μπορεί να χρειάζεται έναρξη αγωγής σε γυναίκες που δεν έπαιρναν πριν, ή τροποποίηση της σε αυτές που ήδη έπαιρναν. Τα επιθυμητά επίπεδα της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH) στην κύηση διαφέρουν από αυτά εκτός κύησης – η TSH πρέπει να είναι οπωσδήποτε χαμηλότερη από 2.5. Γι αυτό καλό είναι να γίνεται έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών περίπου ανά δίμηνο.

Η επάρκεια των θυρεοειδικών ορμονών της μητέρας είναι πολύ σημαντική για το έμβρυο ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ,κατά το οποίο  δεν έχει αναπτυχθεί ο εμβρυϊκός θυρεοειδής. Έτσι το έμβρυο χρησιμοποιεί τις θυρεοειδικές ορμόνες που κυκλοφορούν στο αίμα της μητέρας. Όταν αυτές δεν είναι φυσιολογικές επηρεάζεται αρνητικά η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Δύο μήνες μετά τον τοκετό πρέπει να επανελέγχεται η θυρεοειδική λειτουργία
και να αναπροσαρμόζεται η φαρμακευτική αγωγή αν χρειάζεται.

 

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074