Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

 

Η αύξηση του σακχάρου αίματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κύησης, ονομάζεται σακχαρώδης διαβήτης κύησης.

zaxarodis_kiisisΠου οφείλεται;
Όταν τρώμε αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μας, το οποίο στη συνέχεια με τη βοήθεια της ινσουλίνης εισέρχεται στα κύτταρά μας, προκειμένου να τους εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζονται.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της ινσουλίνης και έτσι σε κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί διαβήτης. Σ αυτές τις ορμονικές αλλαγές έρχεται να προστεθεί και η αύξηση βάρους που συχνά συμβαίνει στην κύηση .

 

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη κύησης;
Οι γυναίκες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη στην εγκυμοσύνη είναι
• αυτές που είχαν προδιαβήτη πριν μείνουν έγκυες
• αυτές που είχαν διαβήτη κύησης σε προηγούμενη κύηση
• οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
• οι γυναίκες με ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών
• οι παχύσαρκες γυναίκες
• οι γυναίκες που σε προηγούμενο τοκετό γέννησαν νεογνό πάνω από 4 κιλά

Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης;
Η διάγνωση γίνεται με την καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης , κατά την οποία η έγκυος πίνει ποσότητα γλυκόζης 75 γραμμαρίων συνήθως και γίνεται μέτρηση σακχάρου αίματος πριν την λήψη της γλυκόζης , 1 και 2 ώρες μετά. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται κοντά στην 24η εβδομάδα κύησης ,εκτός από περιπτώσεις που μετρήθηκε παθολογικό σάκχαρο νηστείας, ή σε γυναίκες με προδιαβήτη πριν την κύηση, καθώς και σε αυτές που είχαν διαβήτη σε προηγούμενη κύηση. Ανάλογα με την περίπτωση η καμπύλη μπορεί να γίνει και στις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

διαβήτης κύηση

Πως μπορούμε να ρυθμίσουμε το σάκχαρο κατά την κύηση;

Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η παρακολούθηση του σωματικού βάρους πολλές φορές οδηγεί σε ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου.

σάκχαρο εγκυμοσύνη
Η έγκυος πρέπει να παρακολουθεί το σάκχαρο της με αυτομετρήσεις με μετρητή σακχάρου το πρωί νηστική και 1 ώρα μετά από κάθε γεύμα.
Στις περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνουμε ρύθμιση με αυτόν τον τρόπο, ξεκινάμε ινσουλινοθεραπεία,
που με την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη από τον ενδοκρινολόγο είναι μια εύκολη διαδικασία.
Πώς μπορεί να επηρεαστεί το έμβρυο;
Όταν το σάκχαρο στο αίμα της εγκύου είναι αυξημένο, περνάει μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας του. Η αυξημένη αυτή παραγωγή ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία μετά τον τοκετό, γι αυτό τα επίπεδα σακχάρου των νεογνών των μητέρων με διαβήτη παρακολουθούνται στενά .
Επίσης τα έμβρυα των γυναικών με διαβήτη μπορεί να έχουν βάρος αυξημένο >4 κιλά γεγονός που μπορεί να επιπλέξει το φυσιολογικό τοκετό.
Στις περιπτώσεις διαβήτη κύησης που δεν ρυθμίζεται καλά, αυξάνουν οι πιθανότητες προεκλαμψίας και συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου.

διαβήτης και έμβρυο
Μετά τον τοκετό τι συμβαίνει με το διαβήτη κύησης;
Στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών το σάκχαρο επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό. Τις πρώτες μέρες καλό είναι να γίνονται αυτομετρήσεις και δύο μήνες περίπου μετά πλήρης έλεγχος.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που το σάκχαρο είναι φυσιολογικό , η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να ακολουθεί σωστή διατροφή και άσκηση κρατώντας το βάρος της σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη κύησης θέτει τη γυναίκα σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη στα επόμενα χρόνια της ζωής της.

 

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074