Σάκχαρο και Αυτομετρήσεις

Η αυτοέλεγχος του σακχάρου δηλαδή η μέτρησή του από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι ή στη δουλειά , με μετρητή σακχάρου, είναι μια απλή διαδικασία, που μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1και τύπου 2.

autometrisiΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ;
• Τα χέρια πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά .
• Είναι προτιμότερο να πλύνει κανείς τα χέρια του με σαπούνι και νερό και να τα σκουπίσει.
• Αν δεν έχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιήσει υγρά μαντιλάκια με οινόπνευμα αλλά να φροντίσει να στεγνώσει καλά τα χέρια.
• Στη συνέχεια τοποθετεί την ταινία στο μετρητή ( αφού έχει ελέγξει την ημερομηνία λήξεως).
• Τρυπά με το ειδικό στυλό και τον σκαρφιστήρα το δάχτυλο (όχι στο κέντρο αλλά λίγο περιφερικά γιατί εκεί πονάει λιγότερο.
• Αρκεί μόλις να ακουμπήσει την ταινία στη σταγόνα αίματος και αυτή αναρροφά την ποσότητα που χρειάζεται.
• Σε 5-10 δευτερόλεπτα εμφανίζεται το αποτέλεσμα στην οθόνη.
• Σε πολλούς από τους νεότερους μετρητές υπάρχει δυνατότητα για σήμανση προγευματικής ή μεταγευματικής μέτρησης και επίσης μπορούν να συνδεθούν με υπολογιστή και να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών και τους μέσους όρους.

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ Ο ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1;

  1. Στον διαβήτη τύπου 1 πρέπει να γίνεται χορήγηση ινσουλίνης πριν από όλα τα γεύματα και τα σνακ. Ο υπολογισμός των μονάδων γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το σάκχαρο αίματος εκείνη τη στιγμή και το είδος και την ποσότητα του γεύματος. Άρα η μέτρηση είναι απόλυτα απαραίτητη
  2. Επίσης το πρωινό σάκχαρο νηστείας στον διαβήτη τύπου 1 , μας δίνει πληροφορίες για τη βασική ινσουλίνη που χορηγείται συνήθως το βράδυ

σακχαρο και αυτομ2
ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ Ο ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2;

  1. Στον διαβήτη τύπου 2 που η αντιμετώπιση γίνεται με ινσουλίνη η αναγκαιότητα του αυτοελέγχου είναι ανάλογη με τον τύπου 1 και βοηθά στην ρύθμιση της δοσολογίας της ινσουλίνης.
  2. Στον διαβήτη τύπου 2 υπό αντιδιαβητικά δισκία οι αυτομετρήσεις δίνουν μία σαφή εικόνα της ρύθμισης .
  3. Οι μεταγευματικές μετρήσεις δηλαδή αυτές που γίνονται 2 ώρες μετά το φαγητό δίνουν πολλές πληροφορίες για το αν οι επιλογές που έκανε κανείς ως προς το είδος και την ποσότητα του φαγητού ήταν σωστές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ο αυτοέλεγχος είναι θεμελιώδης στην προσπάθεια του ατόμου με διαβήτη να έχει καλή ρύθμιση . Οι μετρήσεις πρέπει να αποτελούν αφορμή συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό και προβληματισμού ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ρύθμιση του σακχάρου και φυσικά δεν υποκαθιστούν τις αιματολογικές εξετάσεις ,που πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074