Διαταραχές περιόδου

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ – η πιο συχνή αιτία ανωμαλιών στον γυναικείο κύκλο

 

 1Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί τη συχνότερη ορμονική διαταραχή των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ « ΣΠΩ» ;

Η γυναίκα με «ΣΠΩ» παρουσιάζει αύξηση των μεσοδιαστημάτων από τη μία περίοδο μέχρι την επόμενη, που μπορεί να κυμαίνεται από 40 με 90 ημέρες (αραιομηνόρροια) έως και διαστήματα μεγαλύτερα των 6 μηνών χωρίς έμμηνο ρύση (αμηνόρροια).
Η διαταραχή αυτή του κύκλου οφείλεται στη χρόνια ανωοθυλακιορρηξία, δηλαδή στη μη φυσιολογική ωρίμανση του ωαρίου και απελευθέρωσή του από την ωοθήκη σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Παράλληλα οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συχνά παρουσιάζουν υμπτωματολογία από την αύξηση των ανδρογόνων (δηλαδή των ανδρικών ορμονών) ,που παράγονται από τις ωοθήκες τους σε μεγαλύτερες ποσότητες από το φυσιολογικό. Η υπερτρίχωση και η ακμή που συνοδεύουν το σύνδρομο είναι συνήθως τα συμπτώματα ,που κυρίως οι νεότερες κοπέλες αξιολογούν ως τα πιο σοβαρά και ενοχλητικά και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν και σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση.

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες μπορεί να παρουσιάζουν και υπερινσουλιναιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη .Σημάδι αυτής της κατάστασης αποτελεί η «μελανίζουσα ακάνθωση» στον αυχένα (υπέρχρωση του δέρματος).

ΤΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ «ΣΠΩ»;

2Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στη νεαρή ηλικία, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές που εντάσσονται στο μεταβολικό σύνδρομο καθώς μεγαλώνουν. Μπορεί να αναπτύξουν υπερλιπιδαιμία και υπερτριγλυκεριδαιμία , δηλαδή αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή αύξηση του σακχάρου στο αίμα , αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του ουρικού οξέος.

Η πιθανότητα αυτή αυξάνει κατά πολύ ,αν με το πέρασμα των χρόνων η γυναίκα παχύνει, δεν προσέχει τη διατροφή της και δεν ασκείται.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Η χρόνια ανωοθυλακιορρηξία δηλαδή η μη απελευθέρωση ωαρίου από την ωοθήκη κάθε μήνα δημιουργεί μια δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για κύηση παίζει η διατροφή της γυναίκας και η απώλεια βάρους, που βελτιώνουν τις πιθανότητες για αυτόματη εγκυμοσύνη ,ή εγκυμοσύνη μετά από θεραπεία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

3

Μια υπέρβαρη ή παχύσαρκη νεαρή γυναίκα με διαταραχή στον κύκλο της, που οφείλεται στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθήκων ,θα δει βελτίωση αν χάσει βάρος. συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσει τη διατροφή της τρώγοντας περισσότερα λαχανικά (σαλάτα οπωσδήποτε στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα) ,λιγότερα λιπαρά (αποφεύγοντας το έτοιμο φαγητό , τα τηγανιτά , τα λιπαρά κρέατα και αλλαντικά )και λιγότερη ζάχαρη. παράλληλα χρειάζεται σωματική δραστηριότητα που βοηθά στον έλεγχο του βάρους ,στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και της ψυχολογίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

4

Κάποιες φορές η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη. Συχνά πρέπει η γυναίκα να πάρει αντισυλληπτικά χάπια προκειμένου να έρχεται η περίοδός της κάθε μήνα.

Επίσης κάποια φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίζουν την υπερινσουλιναιμία βοηθούν.

Για τα προβλήματα όπως η ακμή μπορεί να γίνει συνδυασμός θεραπείας που στοχεύουν στο δερματολογικό πρόβλημα με αντισυλληπτικά ώστε το καλό αποτέλεσμα στο δέρμα να έχει διάρκεια.

Η υπερτρίχωση είναι δυσάρεστη και ενοχλητική για τις γυναίκες και καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με θεραπείες ριζικής αποτρίχωσης .

 

Όλγα Κωνσταντινίδη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Καραγιάννη 6 Α, Νέα Μάκρη
www.endocrinol.gr
2294095830, 6948586074